METOdOLOGIA

Les 4 fonts d’aprenentatge

Dissenyo solucions a mida del client per incrementar el benestar laboral i la productivitat dins la seva organització.

El meu bagatge i enfocament multidisciplinar em permet oferir una formació molt experiencial (a través de dinàmiques de rol-playing, introspecció, joc, etc) i un acompanyament grupal personalitzat fora d’aula, aplicant les tècniques més adients en cada cas.

La meva forma de treball es basa en quatre aprenentatges principals, que possibiliten formacions més eficients i profitoses:

El desenvolupament de competències transversals (soft-skills) parteix de reconèixer tot allò intern nostre (creences, emocions, actituds) que ens dificulta el propi desenvolupament, i acceptar-ho, per poder-nos-hi relacionar millor i transformar-ho.

Per tant, per treballar les competències transversals serà igualment important desenvolupar paral·lelament la nostra capacitat d’atenció al moment present (emocions, pensaments i actitud), és a dir, la nostra capacitat d’atenció plena, o capacitat mindful.

És per això que totes les meves formacions incorporen, en major o menor mesura, un treball orientat a desenvolupar la nostra capacitat mindful.

Albert Soler Arpa

Aprenem des dels dos hemisferis cerebrals. Sovint impartir teoria és molt més fàcil, però tots sabem que és amb la pràctica quan realment aprenem i integrem. Per mi és molt important, i no sempre fàcil, pensar, dissenyar i proposar pràctiques que realment arribin a connectar amb tots els participants, a remoure, a generar un insight. Aquesta és la part més creativa i més reptadora en el meu procés d’aprenentatge com a formador.

 El joc, el rol playing, l’expressió corporal i el dibuix han de conviure i entrellaçar-se amb les activitats més analítiques i reflexives basades en l’escolta, l’escriptura i el debat del grup.

Albert Soler Arpa

La inspiració de l’individu envers el grup és sovint molt més poderosa que el que pugui aportar el propi formador. Tots podem ser mestres a partir de les vivències i experiències personals que compartim, i tots podem ser alumnes, a partir del que escoltem del grup i deixem ressonar en el nostre interior.

M’agrada visualitzar la metàfora del foc, on les persones del grup són els troncs a partir del qual es pot desprendre l’energia que, cuidada i dirigida pel formador, es traduirà en una flama, l’escalfor de cohesió i confiança del grup. En aquest sentit em sento un dinamitzador, que busca que cada persona pugui aportar, per construir i a la vegada per rebre de la flama del grup.

Dinamitzar significa, a partir de l’escolta, el clima positiu, l’humor, el moviment i l’estimulació de la curiositat, generar un estat de confiança i inclusió en tots i cadascun dels assistents per tal que es permetin obrir-se al grup.

Albert Soler Arpa

Integrar les competències transversals (soft skills) que treballem a l’aula requereix de molta pràctica… també, i sobretot, fora d’aula. Al cervell sovint li costa portar al dia a dia allò que està aprenent a la formació; és com si aula i realitat fossin dos mons paral·lels. Això és degut a que li costa sortir de la seva zona de confort.

Personalment sempre he pensat que la formació ha d’acompanyar i ajudar a transitar lo après de dins l’aula a la vida diària. És per això que incloc en la meva metodologia dos aspectes fonamentals:

– ESTABLIMENT DE REPTES PER TREBALLAR FORA D’AULA
El fet que cada participant defineixi (i comparteixi amb el grup) quins aspectes apresos a l’aula es compromet a treballar en el seu dia a dia, entre la sessió actual i la sessió següent, potencia la seva implicació en la pràctica i interiorització de la nova competència.

– ACOMPANYAMENT ALS PARTICIPANTS ENTRE SESSIONS
Ser proper (estar a disposició) dels participants fora d’aula multiplica l’impacte de la formació. L’acompanyament em serveix per recordar, encoratjar, empoderar, resoldre dubtes i ajudar a aplicar l’aprenentatge en aula al context real.

Albert Soler Arpa

Penses que us puc ser d’ajuda a la vostra organització?

× Hola! Parlem? / ¿Hablamos?